Kaip laikosi tavo pomidorai? Maniškiai jau žydi! Ne todėl, kad čia labai šilta, tiesiog atrodo, kad oras gegužinis, vasara tiesiog negali tinkamai įsibėgėti. Bet pomidorams „nesvarbu“: jie turėtų žydėti pagal amžių – taip ir yra!
Netgi porą krūmelių perkėliau į šiltnamį jau žydėjimo fazėje. Nieko tokio: žiedai nenukrito, krūmeliai įsišaknijo, viskas puiku!
Ką aš tikrai dariau po persodinimo? Mulčiavau lysves nupjauta žole. Nors mano pomidorai šiltnamyje, vis tiek dėl jų nerimauju. Naktį temperatūra nukrenta iki +10°C. Krūmų nedengiu agrofibru. Bet mulčiuoju! Šaknys šilčiau, mažiau piktžolių, krūmai maistingesni ir mažiau rūpesčių dėl laistymo!
Po persodinimo pomidorų dar niekuo nemaitinau. Jie tik neseniai tinkamai prisitaikė – pradėjo augti ir vystytis. Ir pražydo!
Ir dabar pats laikas jiems duoti maisto!
Pasidalinsiu savo mėgstamiausiu šėrimo receptu ir papasakosiu, kodėl jis geras ir naudingas!
Taigi, pomidorai žydi! Tuoj užmegs vaisius ir „sudres“. Ko augalams reikia šiame etape? Nevardysiu visų mikroelementų. Žinoma, tai nebus išsamus sąrašas. Tik pagrindiniai ir aktualiausi.
- Pomidorai yra dideli kalio mėgėjai. Šio makroelemento turi būti pakankamas kiekis, kad vaisiai būtų dideli, saldūs ir sultingi. Juk būtent kalis yra atsakingas už derliaus dydį ir skonio savybes.
- Fosforas yra atsakingas už gausų žydėjimą, normalų šaknų sistemos funkcionavimą, augalų atsparumą blogam orui ir įvairioms infekcijoms. Todėl naudinga jį naudoti po pomidorų krūmais visais augalų augimo ir vystymosi etapais.
- Gausiam žydėjimui ir vaisių saldumui labai svarbus vienas mikroelementas. Jis skatina cukrų kaupimąsi. Tai boras. Jo daug nereikia, bet vieną kartą žydėjimo laikotarpiu patręšti yra labai naudinga ir būtina!
- Pomidorams subrandinus vaisių, galite pastebėti šį nemalonų reiškinį: pomidorų viršūnėse atsiranda rudų įdubusių dėmių. Tai žiedų puvinys. Tai ne grybelis ar infekcija, o fiziologinis nukrypimas, kurį dažniausiai sukelia kalcio trūkumas dirvožemyje. Tokius vaisius galima valgyti, bet reikės nupjauti nemažą jų dalį. Be to, jie nebus laikomi. Todėl jau dabar dedame visas pastangas, kad žiedų puvinys nesukeltų problemų – į dirvą įterpiame kalcio.

Trąšų sudėtį jau nusprendėme. Pereikime prie konkretaus recepto. Aš imu pelenus kaip pagrindą: litro stiklainį praskiedžiu vandeniu ir palieku parai. Kalis, fosforas, kalcis – visa tai yra pelenuose. Tada užpilą praskiedžiu vandeniu, tūrį padidindama iki 10 d. Boro rūgštis suteiks boro komponentą. 10 litrų vandens reikės 2 g (geriau iš anksto ištirpinti nedideliame kiekyje šilto vandens). O kad pomidorai turėtų pakankamai kalio, į sudėtį taip pat įdedu kalio sulfato – 15–20 g. Geriu mažesnę dozę, nes pelenuose jau yra kalio. O perteklius ne geriau nei trūkumas!
Viską sumaišykite ir po kiekvienu augalu įpilkite po 0,5 l mišinio. Dėl šio tręšimo pomidorai bus aprūpinti visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis. O jei neužpuls ligos ar kenkėjai, oras nepakenks, derlius tikrai bus nuostabus: pomidorai bus dideli, sultingi, mėsingi, skanūs ir aromatingi!