Mėsos kukuliai grietinėlės padaže yra vienas iš tų patiekalų, kuriuose dera namų jaukumas ir subalansuotas skonis. Dėl minkštos mėsos kukulių tekstūros ir švelnaus grietinėlės skonio jie tinka ir vaikams, ir suaugusiesiems. Kukuliai paprastai gaminami iš maltos jautienos, kiaulienos arba jų mišinio, pridedant svogūnų, prieskonių ir kartais ryžių. Iškepti arba iškepti mėsos kukuliai užpilami švelniu grietinėlės padažu, kuris patiekalui suteikia kreminę tekstūrą ir sodrų skonį.
Mėsos kukulių su grietinėlės padažu ypatumas – jų universalumas. Šį patiekalą galima lengvai pritaikyti pagal šeimos pageidavimus: į padažą galima įdėti žolelių, grybų, sūrio ar net lengvų muskato riešuto natų.
Mėsos kukulių ingredientai:
- Maltos vištienos – 800 g;
- druskos – ½ šaukštelio;
- juodųjų pipirų – ⅓ šaukštelio;
- džiovintų česnakų – ½ šaukštelio;
- kiaušinis – 1 kiaušinis
- džiūvėsėlių – 2 valg. š;
- svogūnas – 2 vnt;
- augalinis aliejus – 5 valg.
Padažo ingredientai:
- Miltai – 2 valg;
- sviestas – 30 g;
- vištienos sultinys – 500 ml;
- 20% grietinėlės – 150 ml;
- druskos – žiupsnelis.
Mėsos kukulių gaminimas padaže:
Supjaustykite nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną, apkepkite keliuose šaukštuose augalinio aliejaus, kol apskrus. Į faršą įmuškite kiaušinį
, įberkite
druskos, juodųjų pipirų, džiovintų česnakų ir džiūvėsėlių
. Į faršą sudėkite kepintą svogūną, išmaišykite ir suplakite. Palikite faršą kelioms valandoms šaldytuve po celofanu, o tada riebiomis rankomis formuokite mėsos kukulius.
Keptuvėje su trimis šaukštais augalinio aliejaus kepkite mėsos kukulius po 3 minutes iš kiekvienos pusės, tada perkelkite į lėkštę. Sausoje keptuvėje pakepinkite padažui skirtus miltus
. Į auksinius miltus sudėkite sviestą, išmaišykite ir supilkite vištienos sultinį. Į miltų mišinį įmaišykite vištienos sultinį, sutrupinkite gumulėlius ir padažą išplakite iki vientisos konsistencijos
. Į padažą supilkite grietinėlę, vis pamaišykite, įberkite druskos ir pipirų. Sudėkite mėsos kukulius į padažą ir uždengę dangčiu virkite ant silpnos ir vidutinės ugnies
. Užvirus šiek tiek sumažinkite ugnį ir 15-20 min. virkite kukulius po dangčiu.

Patiekiant mėsos kukulius rekomenduojama pabarstyti žolelėmis. Tai aromatingas, skanus ir švelnus patiekalas bet kokiam garnyrui.