Pyragai yra vienas universaliausių kepinių. Jų yra daugelyje pasaulio virtuvių. Pavyzdžiui, Kinijoje yra pyragų, vadinamų „Nikman”. Paprastai kinų pyragai gaminami iš mielinės ryžių tešlos. Mėsos pyragai labai populiarūs, tačiau paplitę ir žuvies bei daržovių pyragai
. Lotynų Amerikos virtuvėje pyragai vadinami apverstiniais pyragais
.
Šie pyragai panašūs į mūsiškius, nes turi mielinį pagrindą ir yra kepami su mėsa, daržovėmis ir vaisiais
. Mūsų valstybėje aktualūs bulvių pyragai. Pateiksime paprastą jų paruošimo būdą.
Bulvių pyragams skirtos tešlos ingredientai:
- Kefyras – 250 g;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 1 valgomasis šaukštas;
- Augalinis aliejus – 30 ml;
- Miltai – 400 g;
- kepimo milteliai – 1 šaukštelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- Bulvės – 400 g;
- Svogūnas – 1 vnt;
- petražolių – ryšulėlis;
- Druska – ½ šaukštelio.
Bulvių pyragų paruošimas:
Į dubenį su kefyru įmuškite kiaušinį, supilkite druską ir cukrų, išmaišykite. Į dubenį su kefyru supilkite augalinį aliejų, persijokite miltus kartu su kepimo milteliais. Tešlą išmaišykite mentele, suformuokite elastingą ir nelipnų gumulą
. 15 minučių palikite tešlą po celofaniniu maišeliu. Virtas ir nuluptas bulves sutrinkite iki košės
. Įdarui svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais ir keptuvėje apkepkite iki auksinės spalvos. Petražoles smulkiai supjaustykite, kartu su svogūnais sudėkite į bulvių košę, pasūdykite ir išmaišykite.
Padalykite tešlą į 16 vienodų dalių, suformuokite ritinėlius. Kai kuriuos suktinukus uždenkite celofaniniu maišeliu, kad jie nesusidėvėtų
. Iš suktinukų rankomis padarykite storus paplotėlius, į kiekvieno jų vidurį įdėkite po šaukštą įdaro. Įdarą užkimškite tešlos viduje.
Dėkite pyragėlius į keptuvę su įkaitintu augaliniu aliejumi siūle žemyn. Kepkite paplotėlius, kol paruduos iš abiejų pusių.
Šiuos pyragėlius galima kepti ne tik su bulvėmis. Taip pat tešlos receptui tinka mėsos įdaras, su svogūnais ir kiaušiniais.