Varenyky – tai tam tikras mantų ir koldūnų analogas, kurį dažnai galima pamatyti parduotuvėse. Paprastai koldūnai parduodami ne tik su mėsos, bet ir su bulvių bei grybų įdarais. Geriau ne pirkti koldūnus, o pasigaminti juos patiems
. Faktas tas, kad šaldyti koldūnai iš parduotuvės nebus tokie sultingi kaip naminiai. Parduotuvinio varianto įdaro kiekis taip pat palieka daug pageidautino. Be to, parduotuvėje pirkti koldūnai gali būti brangesni nei pagaminti savarankiškai. Geras pusgaminis nebus pigus.
Virti koldūnai nėra ilgesni už virtinukus
.
Kartu jie gaunasi sotūs ir su įvairiais įdarais pagal jūsų skonį.
Tešlos koldūnams ingredientai:
- Miltai – 400 g;
- šilto vandens – 100 g;
- druskos – žiupsnelis;
- kiaušinis – 1 vnt.
Įdarui skirti ingredientai:
- Virtos bulvės – 300 g;
- varškės – 400 g;
- žaliasis svogūnas – 30 g.
Koldūnų paruošimas:
Į dubenį su kiaušiniu supilkite druską ir lengvai išmaišykite. Į kiaušinį supilkite vandenį ir miltus, rankomis užminkykite elastingą ir minkštą tešlą
. 15 minučių palikite tešlą po celofanu. Per tą laiką paruoškite įdarą – sutrinkite virtas bulves
ir į bulvių košę įmaišykite varškę
.
Susmulkinkite svogūną ir sudėkite į įdarą, ingredientus sumaišykite.
Išminkykite tešlą ir padalykite ją į nedidelius graikinio riešuto dydžio gabalėlius
.
Kiekvieną gabalėlį iškočiokite į nedidelį paplotėlį
. Į paplotėlį sudėkite įdarą ir užspauskite kraštus.
Į verdantį vandenį įberkite druskos ir sudėkite koldūnus. Kai koldūnai išplauks, virkite juos 5 min. Verta
koldūnus patepti sviestu, kad jie būtų dar sultingesni.
Dalį koldūnų taip pat galite užšaldyti vakarienei.