Miltiniai pyragai yra viena seniausių kepinių rūšių, turinti ilgą istoriją ir paplitimą įvairiose pasaulio kultūrose. Šie paprasti, bet kartu ir skanūs gaminiai tapo daugelio tautų mitybos pagrindu. Plokštainiai paprastai gaminami iš miltų, vandens ir druskos, jie gali būti kepami arba verdami ant atviros ugnies, todėl įgauna unikalų skonį ir aromatą.
Tačiau istoriškai daugelyje šalių miltiniai plokštainiai buvo naudojami kaip kasdienė duona. Pavyzdžiui, Indijoje plačiai žinomi roti ir naan, kurie kepami specialioje keptuvėje tawa arba tandoor. Arabų šalyse populiarūs lavašas ir pita, kurie dažnai naudojami mėsai ir daržovėms vynioti. Rusijoje tradiciškai kepamos plokštainio duonos, pavyzdžiui, korzhi arba kulebyaki, kurios ruošiamos iš ruginių arba kvietinių miltų.
Sudedamosios dalys:
- Sudėtis: miltai – 300 g;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 1 šaukštelis;
- Vanduo – 650 g;
- Augalinis aliejus.
Miltinių tortilijų paruošimas:
Miltus persijokite, sumaišykite su druska ir cukrumi. Puode užvirinkite vandenį, supilkite miltus ir užminkykite tešlą
. Palikite tešlą dubenyje, kad šiek tiek atvėstų, ir tada minkykite, palaipsniui įmaišydami po truputį miltų. Tešlą minkykite rankomis ant darbinio paviršiaus 8-10 minučių
, tada tešlą uždenkite celofanu ir palikite 10 minučių šiltai. Padalykite tešlą į 2 dalis, tada kiekvieną dalį padalykite į dar 5 dalis ir suformuokite
ritinėlius. Pabarstykite stalą miltais ir kiekvieną ritinėlį iškočiokite į 15 cm skersmens ir 1-2 mm storio plokščią duoną. Dėkite plokštainį į keptuvę su įkaitintu augaliniu aliejumi, kad jis plūduriuotų.
Kepkite plokštainį iš abiejų pusių, kol paruduos, periodiškai apipurkšdami viršų karštu aliejumi.
Iš paprasčiausių ingredientų gausite paprastus skanius plokštainius. Jie puikiai tinka kaip duona prie sriubų ir kitų patiekalų.