Kulichas yra ne tik pyragas, bet ir vienas iš pagrindinių Velykų, kurios siejamos su pavasariu, atsinaujinimu ir gyvenimo švente, simbolių. Jo gaminimas yra ypatingas ritualas, vienijantis kartas, perduodantis šeimos tradicijas ir receptus.
Ši šventinė duona turi gilią prasmę. Jos aukšta, į viršų kylanti forma simbolizuoja dvasinį pakilimą, o saldus skonis ir gausus įdaras – džiaugsmą ir gausą.
Pagal tradiciją kuličas kepamas Didįjį ketvirtadienį arba Didįjį šeštadienį, o paskui pašventinamas bažnyčioje kartu su velykiniais kiaušiniais ir varškės Velykomis.
Kuličas tradiciškai puošiamas baltyminiu glajumi arba cukriniu glaistu, ant viršaus pabarstomas riešutais, kokoso drožlėmis arba spalvotais konditeriniais pabarstukais.
Papasakosime, kaip pasigaminti sodrų kuličą
.
Sudedamosios dalys opara:
- Miltai – 250 g;
- šviežių mielių – 25 g;
- Pienas – 200 ml;
- Cukrus – 1 valgomasis šaukštas.
Tešlos ingredientai:
- Sudedamosios dalys: Tryniai – 5 vnt;
- Cukrus – 170 g;
- miltai – 250 g;
- Sviestas – 110 g;
- Druska – 1/2 šaukštelio;
- Medus – 1 valgomasis šaukštas;
- Vanilinis cukrus – 10 g;
- romas – 1 valgomasis šaukštas;
- apelsinų žievelės – 1 valgomasis šaukštas;
- razinos, spanguolės ir (arba) bananai – 300 g;
- Apelsinų sultys – 100 ml;
- Konjakas – 80 ml.
Glajaus ingredientai:
- Ingredientai: baltymai – 1 vnt;
- cukraus pudros – 100 g;
- Citrinų sultys – 1 valgomasis šaukštas;
- Vanilinio cukraus – 5 g.
Kūčiukų paruošimas:
Apelsinų sultis pašildykite mikrobangų krosnelėje, supilkite jas į cukruotus vaisius kartu su brendžiu, išmaišykite. Mišinį uždenkite maistine plėvele ir palikite cukruotus vaisius mirkti sultyse ir rome
. Oparelai ruošti šiltame piene atskieskite cukrų ir mieles. Į miltų mišinį persijokite miltus ir įmaišykite į oparą. Palikite masę šiltai po celofanu 40-50 minučių.
Žieveles sumalkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol grūdeliai taps oranžinės spalvos.
Ištirpinkite sviestą ir supilkite į mišinį, persijokite į jį likusius miltus. Naudodami plaktuvą arba kablio priedą minkykite tešlą, kol ji taps elastinga ir standi
, tada dar minkykite 6-7 minutes. Nusausinkite cukruotus vaisius, sudėkite į tešlą, maišykite 1 minutę ir
palikite tešlą po celofanu, kad laikytųsi šiltai 1 valandą. Tešlą paskirstykite į ½ arba ⅓ puodelių kuličių formeles
. 1,5 valandos palikite kuličius po rankšluosčiu, o tada 30-35 minutes kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.
Glajui baltymus su cukraus pudra, citrinos sultimis ir vaniliniu cukrumi sumaišykite mikseriu.
Kuličų viršūnes pamerkite į glajų, papuoškite pagal pageidavimą. Keksiukai būna minkšti ir švelnūs.