Nevskio pyragas – tai ne tik kulinarinis kūrinys, bet ir tikra gastronominė tradicija, priklausanti Rusijos kultūrai. Šis daugiasluoksnis ir sultingas pyragas su grietinėlės įdaru išpopuliarėjo tarp rusų virtuvės mėgėjų. Pavadinimą „Nevskij” galima sieti su didinga Nevos upe ir to paties pavadinimo gatve Sankt Peterburge, o tai pabrėžia šio skanėsto ryšį su šiaurinės Rusijos sostinės kultūros paveldu.
Nevskij pyrago istorija taip pat apipinta daugybe legendų ir mitų
.
Spėjama, kad jo šaknys siekia XVIII a. Sankt Peterburgo virtuvės tradicijas, kai kulinariniai eksperimentai buvo mados viršūnėje, o virėjai stengėsi nustebinti savo klientus kažkuo nauju ir originaliu.
Biskvito ingredientai:
- Miltai – 370 g;
- šilto vandens – 170 ml;
- cukraus – 95 g;
- sausos mielės – 7 g;
- druskos – 1 g;
- kiaušinis – 1 vnt;
- sviestas – 80 g;
- vanilinis cukrus – 8 g.
Ingredientai impregnavimui:
- cukrus – 2 šaukštai;
- verdančio vandens – 3 šaukštai;
- brendžio – 1 valgomasis šaukštas.
Grietinėlės ingredientai:
- Sviestas – 100 g;
- kondensuotas pienas – 100 g;
- romo esencija – keli lašai.
Pyrago „Nevsky” paruošimas:
Miltus persijokite į gilų dubenį, sumaišykite su mielėmis. Atskirai dubenyje su vandeniu sumaišykite cukrų, druską, supilkite į miltus ir mieles, įmuškite ten kiaušinį
. Užminkykite minkštą tešlą, suberkite ją į gumulą
.
Palikite tešlą po maistine plėvele 15-20 minučių. Tada į tešlą įmaišykite minkštą sviestą, minkykite ant stalo 10-15 min.
Tešlą sudėkite į augaliniu aliejumi pateptą indą ir palikite po celofanu 20-30 min. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais
. Į formą sudėkite tešlą ir išklokite jos dugną. Tešlą kepkite 40-50 min. 180 laipsnių temperatūroje
. Pyragą padalykite į dvi dalis, kiekvieną aptepkite sirupu. Sirupui cukrų sumaišykite su verdančiu vandeniu, įpilkite konjako
. Kremui minkštą sviestą išsukite iki baltumo, palaipsniui supilkite kondensuotą pieną. Į grietinėlę įpilkite romo esencijos, toliau plakite iki standžių viršūnių
. Kremu
aptepkite
vieną iš tortų, kremo sluoksnį uždenkite kita torto puse.
Gausite įdomų ir neįprastą desertinį tortą „Nevsky”. Papuošimui jį galite pabarstyti cukraus pudra.