Kopūstų pyragai – tradicinis patiekalas, užimantis ypatingą vietą rusų virtuvėje ir simbolizuojantis namų jaukumą bei šilumą. Šiais puriais, raugintais ir kvapniais pyragais mėgaujasi ne tik suaugusieji, bet ir vaikai, ir jie gali būti puikus skanėstas tiek kasdieniam valgymui, tiek šventėms.
Įdarui naudojami kopūstai gali būti įvairiai apdorojami: dažnai kepami, troškinami arba kepami pridedant svogūnų, prieskonių ir net kitų daržovių, pavyzdžiui, morkų ar bulvių.
Kopūstų pyragai gali būti gaminami iš įvairių rūšių tešlos: mielinės,
sluoksniuotos
arba neraugintos
.
Mielinė tešla leidžia išgauti lengvą ir erdvią tekstūrą, o sluoksniuotos tešlos tešla suteikia pyragėliams traškią tekstūrą. Kiekviena tešlos rūšis kartu su kopūstų įdaru sukuria unikalų skonį ir aromatą, todėl ragauti dar įdomiau.
Tešlos ingredientai:
- Šiltas vanduo – 250 ml;
- Cukrus – 1 valgomasis šaukštas;
- Druska – 1 šaukštelis;
- sausos mielės – 10 g;
- Augalinis aliejus – 3 valg;
- Miltai – 450 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- Sudedamosios dalys: Kopūstai – 400 g;
- Svogūnas – 2 vnt;
- morkos – 1 vnt;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 1 šaukštelis;
- Augalinis aliejus – 4 valg;
- pomidorų pasta – 1 valgomasis šaukštas;
- Paprikos – 1 šaukštelis.
Kopūstų pyragaičių paruošimas:
Į šiltą vandenį suberkite cukrų ir druską, supilkite mieles ir gerai išmaišykite. Palaipsniui į oparą supilkite miltus ir užminkykite minkštą elastingą tešlą, įpilkite augalinio aliejaus.
Palikite tešlą po celofanu karštyje, kad pakiltų. Įdarui svogūnus supjaustykite ketvirčiais žiedų ir apkepkite keptuvėje su augaliniu aliejumi.
Morkas sutarkuokite stambia tarka ir nusiųskite prie auksinių svogūnų kepti porai minučių. Smulkiai susmulkinkite kopūstus ir sudėkite prie svogūnų ir morkų, pasūdykite, pabarstykite cukrumi.
Uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite kopūstus, kol jie sumažės ir suminkštės
.
Į kopūstus įpilkite pomidorų pastos, juodųjų pipirų ir paprikos, išmaišykite ir
dar porą minučių troškinkite kopūstų įdarą. Pakeldami tešlą kelis kartus išminkykite ir vėl pakiškite po celofanu.
Padalykite tešlą į dvi lygias dalis, iš kiekvienos jų suformuokite ne itin plonus ryšulėlius
.
Kiekvieną ryšulėlį padalijame į 6 lygias dalis, suformuojame
ritinėlius, kiekvieną ritinėlį iškočiojame į nedidelį plokštainį, į kurį dedame įdarą ir uždarome tešloje. Kepame paplotėlius keptuvėje augaliniame aliejuje, dedame juos siūle į apačią.
Kiekvieną paplotėlį apkepame iš abiejų pusių, kol apskrunda.
Iškepusius paplotėlius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų aliejaus perteklius. Kopūstų paplotėliai yra kvapnūs ir skanūs.