Pagrindinis antikos laikų kulinarinių malonumų šaltinis yra Roma. Ten buvo paruošti pirmieji pyragai ir net salotos. Dar įdomiau tai, kad romėnai išrado dešros analogą. Tai reiškia, kad virėjai gamino pailgus mėsos gabalėlius, kurie buvo kepami arba kepami orkaitėse.
Vėliau šis patiekalas gavo kitą pavadinimą – mėsos kepsnys
.
Tiesa ta, kad šis mėsos gaminys buvo prastesnis už kinišką dešrą. Todėl šio patiekalo negalima laikyti dešrainiu
. Verta plačiau papasakoti apie tai, kaip greitai paruošti maltos mėsos suktinuką su įdaru viduje.
Mėsos vyniotinio ingredientai:
- maltos mėsos – 700 g;
- svogūnai – 200 g;
- kiaušiniai – 9 vnt;
- džiūvėsėliai – 2 valg;
- druskos – ½ šaukštelio;
- saldžiosios paprikos – ¼ šaukštelio;
- kario – ¼ šaukštelio;
- sausų žolelių – ¼ šaukštelio;
- džiovintų česnakų – ¼ šaukštelio.
Mėsos kepsnio paruošimas:
Išvirkite 8 kietai virtus kiaušinius. Į maltą mėsą suberkite per mėsmalę pertrintus svogūnus, įmuškite kiaušinį ir suberkite džiūvėsėlius. Mėsytę pasūdykite, gerai išmaišykite iki vientisos masės ir palikite po celofanu 10 minučių.
Kietai virtus kiaušinius nulupkite, nupjaukite užapvalintus šoninius galus. Iškirpkite porą 40×40 cm dydžio pergamento lakštų, patepkite augaliniu aliejumi ir
pergamento paviršių apibarstykite saldžiąja paprika, kariu, džiovintomis žolelėmis ir džiovintais česnakais. Ant prieskonių tolygiu sluoksniu paskleiskite maltą mėsą, o į mėsos sluoksnio vidurį išilgai sudėkite kiaušinius.
Svarbu, kad kiaušiniai gulėtų glaudžiai vienas prie kito.
Kiaušinius sandariai suvyniokite į maltos mėsos sluoksnį, suformuodami ritinėlį. Pergamentą, kuriame yra ritinys, keliose vietose sutvirtinkite virvele. Dėkite suktinuką ant sausos keptuvės ir kepkite jį apie 15 minučių ant vidutinės ugnies.
Nepamirškite apversti vyniotinio, kad jis iškeptų tolygiai
. 5 minutes palikite vyniotinį pergamente, kad mėsa sugertų sultis.
Šis mėsos vyniotinis su kiaušiniu viduje bus soti ir maistinga vakarienė visai šeimai.