Kai rudens vakarai atvėsta, tik karštos sriubos gali išgelbėti dieną. Portalas dalijasi penkiais receptais, kurie sušildys ir pakels nuotaiką.
Spalis apgaulingas – dieną saulė dar šildo, bet vakare jūs jau apsigaubę antklode ir svajojate apie kažką karšto. Vasara pagaliau praėjo, o kartu su ja ir lengvos salotos bei šalti okroškos. Atėjo sriubų metas! Tos garuojančios sriubos, kurios pripildo namus jaukių aromatų ir atšildo sielą po šalto pasivaikščiojimo. Sudarėme penkis šildančius sriubų receptus, kurie išgelbės jus šaltomis dienomis. Nuo sočios charčo iki aksominės moliūgų sriubos – šie patiekalai skirti rudeniui. Kiekvienas receptas atlaikė laiko išbandymą ir tūkstančius patenkintų valgytojų, norinčių paaukoti savo mitybą dėl dubenėlio karštos laimės!
Charčo sriuba – ugningas sveikinimas iš Gruzijos

Kai rudens drėgmė įsiskverbia iki kaulų, charčo tampa tikru išsigelbėjimu. Ši gruziniška sriuba turi magiškų savybių – ji sušildo iš vidaus, tarsi viduje būtų užkurta maža krosnelė! Paslaptis slypi jautienos, ryžių ir prieskonių puokštės derinyje, kuris priverčia pamiršti rudens liūdesį. Tikra charčo neįsivaizduojama be graikinių riešutų, kurie suteikia sultiniui aksominę tekstūrą, ir tkemali, kuris prideda pikantiško rūgštumo. Chmeli-suneli, kalendra ir česnakas – šie aromatai gali pakelti nuotaiką net ir niūriausią dieną. Pagrindinė taisyklė – ilgai troškinti ant silpnos ugnies, kad mėsa suminkštėtų ir susimaišytų visi skoniai. Charčo grožis slypi tame, kad kitą dieną ji dar skanesnė!
Charčo ingredientai:
- Jautiena – 600 g;
- Apvaliagrūdžiai ryžiai – 100 g;
- Svogūnai – 2 vnt.;
- Pomidorų pasta – 3 šaukštai;
- Graikiniai riešutai – 100 g;
- Česnakas – 5-6 gvazdikėliai;
- Khmeli-suneli – 2 arbatiniai šaukšteliai;
- Tkemali padažas – 2 šaukštai;
- Šviežia kalendra – didelė krūva;
- Lauro lapas – 2 gabalėliai;
- Karštieji pipirai – pagal skonį;
- Druska, juodieji pipirai – pagal skonį;
- Augalinis aliejus kepimui.
Žingsnis po žingsnio kharcho paruošimas:
- Jautieną supjaustykite gabalėliais ir užpilkite 2,5 litro šalto vandens. Užvirinkite, nugriebkite putas ir virkite ant silpnos ugnies 1,5 valandos.
- Išimkite mėsą ir supjaustykite mažais gabalėliais. Nukoškite sultinį.
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir kepkite iki auksinės rudos spalvos. Sudėkite pomidorų pastą ir kepkite 2–3 minutes.
- Į verdantį sultinį sudėkite keptas daržoves ir ryžius. Virkite 15 minučių.
- Graikinius riešutus susmulkinkite trintuvu, kol susidarys pasta.
- Sudėkite riešutų pastą, khmeli-suneli, tkemali ir mėsą. Virkite 10 minučių.
- Likus 5 minutėms iki paruošimo, sudėkite česnaką, kalendrą, aitriąją papriką ir lauro lapą.
- Leiskite jam pastovėti uždengtą 15 minučių.
„Solyanka“ – tai charakteringa pagirių klasika.

Solianka – tai sriuba, turinti istoriją ir gerą reputaciją. Sakoma, kad senais laikais ji buvo patiekiama kaip vaistas nuo pagirių, ir ne be reikalo! Tiršta, aštri ir šiek tiek rūgštoka, ji tikrai atgaivina ir sušildo geriau nei bet kokie vaistai. Soliankos paslaptis slypi mėsos ingredientų įvairovėje: rūkyta mėsa, dešrelės ir virta mėsa sukuria ypatingą skonio gilumą. Marinuoti agurkai suteikia pikantiško rūgštumo, kaparėliai – rafinuotumo, o citrina ir alyvuogės – užbaigiamąjį akcentą. Šios sriubos neįmanoma pagaminti prastai, nes kuo daugiau skirtingos mėsos rūšių turite šaldytuve, tuo įdomesnis rezultatas! Solianka skani bet kuriuo metų laiku, bet ypač rudenį: ji šildo, gaivina ir atkuria gyvenimo džiaugsmą.
Mėsos solyanka ingredientai:
- Jautiena – 300 g;
- Rūkyti šonkauliai – 200 g;
- Dešrelės arba virtos dešrelės – 150 g;
- Marinuoti agurkai – 3-4 gabalėliai;
- Svogūnai – 2 vnt.;
- Pomidorų pasta – 3 šaukštai;
- Kaparėliai – 2 šaukštai;
- Alyvuogės be kauliukų – 10–12 gabalėlių;
- Citrina – 1 gabalėlis;
- Lauro lapas – 2-3 gabalėliai;
- Juodieji pipirai – 5-6 gabalėliai;
- Grietinė patiekimui;
- Druska pagal skonį;
- Augalinis aliejus;
- Petražolių ir krapų lapai.
Žingsnis po žingsnio solyankos paruošimas:
- Jautienos ir rūkytų šonkauliukų sultinį virkite 1,5 valandos. Išimkite mėsą, susmulkinkite ir nukoškite sultinį.
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir kepkite, kol suminkštės. Įdėkite pomidorų pastos ir kepkite 3 minutes.
- Marinuotus agurkus sutarkuokite stambia tarka arba smulkiai supjaustykite.
- Į verdantį sultinį sudėkite apkeptą daržovę ir agurkus. Virkite 10 minučių.
- Dešreles ir salami supjaustykite juostelėmis ir sudėkite į sriubą kartu su mėsa.
- Sudėkite kaparėlius, alyvuoges, lauro lapą ir pipirus. Virkite 5 minutes.
- Paragaukite druskos. Jei nepakankamai rūgštu, įpilkite šiek tiek agurkų sūrymo.
- Patiekite su citrinos skiltele, grietine ir šviežiomis žolelėmis.
Moliūgų kreminė sriuba – Velvet Comfort

Moliūgų sriuba – tai ruduo dubenėlyje. Ryškiai oranžinė, tarsi paskutiniai medžių lapai, švelni ir šildanti, vien žvilgsnis į ją pakelia nuotaiką! Ši sriuba puikiai tinka sušalusiems po pasivaikščiojimo ir trokštantiems kažko lengvo, bet sotaus. Pats moliūgas yra šiek tiek saldus, todėl svarbu subalansuoti skonį su imbieru, česnaku ir prieskoniais. Grietinėlė paverčia šią paprastą daržovių sriubą tikrai restorano kokybės kremu, o moliūgų sėklos suteikia tekstūros. Šią sriubą mėgsta net vaikai, kurie paprastai raukia nosis į daržoves – ryški spalva ir subtili tekstūra atlieka savo darbą. Ji greitai paruošiama ir dar greičiau valgoma. O jei norite padaryti įspūdį savo svečiams, patiekite ją mini moliūguose, o ne dubenėliuose!
Moliūgų kreminės sriubos ingredientai:
- Moliūgas – 800 g;
- Bulvės – 2 vidutinės;
- Morkos – 1 gabalėlis;
- Svogūnas – 1 gabalėlis;
- Česnakas – 2-3 gvazdikėliai;
- Šviežia imbiero šaknis – 2 cm gabalėlis;
- Grietinėlė 20% – 200 ml;
- Sviestas – 30 g;
- Daržovių arba vištienos sultinys – 1 litras;
- Muskato riešutas – žiupsnelis;
- Druska, juodieji pipirai – pagal skonį;
- Moliūgų sėklos papuošimui;
- Alyvuogių aliejus.
Žingsnis po žingsnio moliūgų grietinėlės sriubos paruošimas:
- Nulupkite moliūgą ir bulves ir supjaustykite juos kubeliais. Morkas supjaustykite apskritimais.
- Smulkiai supjaustykite svogūną, susmulkinkite česnaką ir imbierą.
- Ištirpinkite sviestą puode, pakepinkite svogūną iki permatomo.
- Sudėkite česnaką ir imbierą, pakepinkite minutę.
- Sudėkite moliūgą, bulves ir morkas. Supilkite sultinį.
- Užvirinkite ir virkite ant silpnos ugnies 20–25 minutes, kol daržovės suminkštės.
- Sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
- Supilkite grietinėlę, įberkite muskato riešuto, druskos ir pipirų. Kaitinkite neužvirinkite.
- Lengvai pakepinkite moliūgų sėklas sausoje keptuvėje.
- Patiekite sriubą su sėklomis ir šlakeliu alyvuogių aliejaus.
Sūrio sriuba – tai skystas sielos paguoda.

Sūrio sriuba – tai vaikystės svajonės išsipildymas. Kreminė, lipni, subtilaus sūrio skonio, ji apgaubia iš vidaus ir priverčia pamiršti rudens liūdesį. Daugelis ją gamina su lydytu sūriu, bet tikra sūrio sriuba gaminama pridedant aukštos kokybės kietojo sūrio – čederio, gaudos ar net parmezano. Bulvės suteikia sriubai sodrumo, morkos – saldumo, o vištiena – baltymų. Paslaptis – tarkuotą sūrį dėti pačioje pabaigoje ir po to sriubos nevirti, antraip sūris sutirštės. Šią sriubą ypač mėgsta paaugliai ir tie, kurie mėgsta vaikus – ji paprasta, suprantama ir neįtikėtinai skani. Puikiai tinka patiekti su baltos duonos skrebučiais!
Sūrio sriubos ingredientai:
- Vištienos filė – 300 g;
- Bulvės – 4 vidutinės;
- Morkos – 1 didelė;
- Svogūnas – 1 gabalėlis;
- Kietasis sūris – 200 g;
- Lydytas sūris – 2 gabalėliai;
- Sviestas – 30 g;
- Miltai – 1 valgomasis šaukštas;
- Vanduo arba sultinys – 1,5 litro;
- Lauro lapas – 1-2 gabalėliai;
- Druska, juodieji pipirai – pagal skonį;
- Krapai arba petražolės;
- Skrebučiai patiekimui.
Sūrio sriubos paruošimas žingsnis po žingsnio:
- Vištienos filė virkite vandenyje, kol iškeps (20 minučių). Išimkite ir supjaustykite kubeliais.
- Bulves supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į sultinį. Virkite 10 minučių.
- Morkas sutarkuokite, o svogūną smulkiai supjaustykite.
- Svogūną pakepinkite svieste iki permatomo paviršiaus, sudėkite morkas ir kepkite 5 minutes.
- Į daržoves suberkite miltus, išmaišykite ir pakepinkite minutę.
- Kepimo mišinį perkelkite į keptuvę su bulvėmis.
- Lydytą sūrį supjaustykite kubeliais ir suberkite į sriubą. Maišykite, kol ištirps.
- Kietąjį sūrį sutarkuokite ant smulkios trintuvės.
- Sudėkite vištieną, tarkuotą sūrį, druską ir pipirus. Maišykite, kol sūris išsilydys.
- Neužvirinkite! Troškinkite 10 minučių uždengę.
- Patiekite su žolelėmis ir skrebučiais.
Grybų sriuba – rudens miško aromatas

Grybų sriuba – rudens kvintesencija. Net jei grybai pirkti parduotuvėje, o ne rinkti miške, ši sriuba vis tiek kvepia pasivaikščiojimu po rudens mišką ir lapų šlamesiu po kojomis. Miežiai suteikia jai sotumo ir įdomios tekstūros, bulvės – tirštumo, o patys grybai – magišką skonį ir aromatą. Galite naudoti šviežius pievagrybius, džiovintus baravykus arba įvairių miško grybų mišinį – kiekvienas variantas savaip skanus. Džiovinti grybai suteikia sodresnį skonį, tačiau juos reikia iš anksto pamirkyti. Patiekiant būtina naudoti grietinę – ji sušvelnina skonį ir suteikia kremiškumo. Ši sriuba sušildo ne tik kūną, bet ir sielą, sukeldama prisiminimus apie ramias medžiokles ir šeimos susibūrimus prie didelio stalo.
Grybų sriubos ingredientai:
- Švieži pievagrybiai – 500 g (arba džiovinti baravykai – 50 g);
- Perliniai miežiai – 100 g;
- Bulvės – 3-4 gabalėliai;
- Morkos – 1 gabalėlis;
- Svogūnai – 1 didelis svogūnas;
- Česnakas – 2-3 gvazdikėliai;
- Sviestas – 40 g;
- Lauro lapas – 2 gabalėliai;
- Kvapieji pipirai – 3-4 žirneliai;
- Druska, juodieji pipirai – pagal skonį;
- Grietinė patiekimui;
- Krapų ir petražolių lapai.
Grybų sriubos paruošimas žingsnis po žingsnio:
- Perlines kruopas nuplaukite ir pamirkykite šaltame vandenyje 2–3 valandas (arba per naktį).
- Jei naudojate džiovintus grybus, pamirkykite juos verdančiame vandenyje 30 minučių.
- Supjaustykite grybus. Jei naudojote džiovintus grybus, vandenį pasilikite sultiniui.
- Puode užvirinkite 2 litrus vandens, suberkite perlines kruopas ir virkite 30 minučių.
- Bulves supjaustykite kubeliais ir sudėkite į perlines kruopas. Virkite 15 minučių.
- Smulkiai supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas.
- Kepkite svogūną svieste iki auksinės rudos spalvos, tada sudėkite morkas ir grybus. Kepkite 10 minučių.
- Grybų mišinį perkelkite į puodą.
- Įdėkite lauro lapą, kvapiuosius pipirus, smulkintą česnaką.
- Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Virkite dar 5 minutes.
- Leiskite sriubai užvirti 15–20 minučių, uždengus.
- Patiekite su grietine ir smulkintomis žolelėmis.
Rudeninės sriubos – ne tik būdas numalšinti alkį; tai tikras grįžimo namo ritualas. Kai lauke dulksna ir anksti temsta, dubenėlis karštos sriubos tampa šilumos ir jaukumo oaze. Kiekvienas iš šių penkių receptų buvo išbandytas ir patikrintas iš kartos į kartą bei pritaikytas šiuolaikiniams laikams – juos gana greitai paruošti naudojant lengvai prieinamus ingredientus, tačiau rezultatai visada įspūdingi. Rinkitės sriubą pagal savo nuotaiką: charčo energijai, solianka – draugijai, moliūgas – grožiui, sūris – paguodai, grybas – nostalgijai. Ir atminkite, kad skaniausia sriuba yra ta, kuri gaminama su meile ir valgoma šiltoje kompanijoje!

