Golubcai – vienas populiariausių ir mėgstamiausių rusų ir Rytų Europos virtuvės patiekalų, kuriame dera turtinga istorija, skonių įvairovė ir paprastas paruošimas
. Tai dažniausiai mėsos faršas, įvyniotas į šviežius kopūstų lapus, keptas arba troškintas pomidorų padaže. Priklausomai nuo regiono, įdaryti kopūstai gali skirtis ingredientais, prieskoniais ir gaminimo būdais
. Įdaryti kopūstai idealiai tinka šeimos vakarienei, šventiniam stalui arba kaip sotus patiekalas kiekvienai dienai. Juos galima gaminti dideliais kiekiais, todėl šis patiekalas yra puikus pasirinkimas vaišinant svečius.
Patiekiami kopūstai dažnai gardinami grietine, šviežiomis žolelėmis arba citrinos skiltele, kuri patiekalui suteikia gaivumo ir kontrastuoja su sultingu įdaro skoniu.
Sudedamosios dalys:
- Sudedamosios dalys: Jauni kopūstai – 1,2 kg;
- Jautienos mėsa – 500 g;
- Vištienos šlaunelių filė – 300 g;
- ryžiai – 120 g;
- svogūnai – 180 g;
- Morkos – 150 g;
- Sviestas – 20 g;
- Druska – ½ šaukštelio;
- maltų pipirų – 1/3 šaukštelio;
Padažo ingredientai:
- Sudedamosios dalys: Miltai – 2 valg;
- pomidorų pasta – 100 g;
- Vanduo – 1 litras;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 2 šaukšteliai;
- maltų juodųjų pipirų – 1/3 šaukštelio;
- saldžiosios paprikos – 1 šaukštelis;
- džiovintų česnakų – 1 šaukštelis;
- grietinė – 1,5 valg;
- lauro lapai – 4 vnt;
- prieskoninių pipirų – 6 vnt.
Įdarytų kopūstų paruošimas:
Iš kopūstų pašalinkite kauliukus ir suberkite juos į verdantį vandenį, užvirus pavirkite porą minučių. Smulkiai supjaustykite svogūną, susmulkinkite česnaką, morkas sutarkuokite stambia tarka
. Keptuvėje augaliniame aliejuje pirmiausia pakepinkite svogūną ir česnaką, tada sudėkite morkas
.
Į daržoves sudėkite sviestą, išmaišykite ir kepkite, kol suminkštės.
Atskirai išimkite kelis šaukštus keptų daržovių padažui
.
Į
daržoves
sudėkite pomidorų pastą, palaipsniui supilkite vandenį ir išmaišykite. Į padažą suberkite druską, cukrų, maltus juoduosius pipirus, papriką, džiovintus česnakus, išmaišykite
. Į padažą įpilkite grietinės, raudonėlio pipirų ir lauro lapų
.
Užvirinkite padažą ir virkite 2-3 min.
Iš virtų lapų išimkite tirščius, ryžius virkite, kol jie pusiau išvirs. Sumaišykite maltą jautieną ir vištienos šlauneles, druską ir juoduosius pipirus, suberkite ryžius ir pakepintą
mėsą. Į kiekvieną kopūsto lapą įdėkite maltos mėsos, faršą suvyniokite į voką
.
Kiekvieną balandėlį apkepkite keptuvėje, kol iš abiejų pusių apskrus, tada sudėkite į puodą.
Prieš tai į puodą įdėkite kopūstų lapus
.
Padažą užpilkite ant kopūstų su įdaru, uždenkite dangčiu ir užvirkite. Užvirus virkite įdarytus kopūstus 35-40 minučių.
Įdaryti kopūstai yra skanūs ir kvapnūs. Tai puikus patiekalas pietums arba vakarienei, patiekiamas su garnyru arba be jo.