Varenyky su varške yra vienas populiariausių ir mėgstamiausių slavų virtuvės patiekalų. Jie užima ypatingą vietą mūsų kultūriniame pavelde kaip namų jaukumo ir šilumos simbolis. Vareniki – tai nedideli koldūnai iš tešlos, paprastai įdaryti įvairiais įdarais, tarp kurių varškė užima vieną iš pirmaujančių vietų.
Varškė kaip įdaras pasižymi subtiliu skoniu ir sveikomis savybėmis
.
Jame gausu kalcio, baltymų ir vitaminų.
Vareniki gali būti ir saldūs, ir sūrūs, priklausomai nuo pageidavimų ir recepto. Pavyzdžiui, saldus variantas dažnai apibarstomas cukrumi arba patiekiamas su uogomis ir grietine, o sūrus gali būti papildytas žolelėmis arba atskiestas druska.
Tešlos ingredientai:
- Kefyras 2,5 % – 250 ml;
- Druska – 1/3 šaukštelio;
- Cukrus – 1 šaukštelis;
- Soda – 1 šaukštelis;
- Miltai – 320 g;
- Sviestas – 30 g.
Varškės įdaro ingredientai:
- 5-9 proc. varškės – 600 g;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Cukrus – 2,5 valg;
- Vanilinio cukraus – 10 g.
Ingredientai uogų įdarui:
- Mėlynės / vyšnios – 300 g;
- Cukrus – 2 valgomieji šaukštai;
- krakmolo – ½ valgomojo šaukšto.
Koldūnų paruošimas:
Į dubenį su kefyru supilkite cukrų, sodą ir druską, išmaišykite. Į kefyrą iš dalies persijokite 300 g miltų, išminkykite mentele
. Tada tešlą išminkykite ant stalo, stalą iš anksto pabarstykite 20 g miltų. Minkykite, kol tešla taps elastinga ir minkšta, bet šiek tiek lipni
. 15-20 minučių palikite tešlą po tarka. Varškės įdarui varškę sumaišykite su kiaušiniu, cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
Padalykite tešlą į kelias dalis ir kiekvieną iškočiokite į 3-4 mm storio sluoksnį. Puodeliu padalykite tešlą į apskritimus ir į kiekvieną apskritimą sudėkite įdarą
. Uždenkite įdarą tešlos viduje ir lengvai pabarstykite miltais. Dėkite koldūnus į garintuvą taip, kad jie nesiliestų su vandeniu. Svarbu prieš tai augaliniu aliejumi patepti vietą, kurioje bus dedami koldūnai
. 6 minutes virkite koldūnus po dangčiu nuo užvirimo
.
Uogų įdarui sumaišykite cukrų ir krakmolą, sudėkite uogas ant tešlos apskritimų
. Uogas apibarstykite krakmolo ir cukraus mišiniu, užspauskite tešlos vidų
.
Uogų koldūnų virimo laikas panašus.
Gausite skanius saldžius koldūnus su varške ir su uogomis. Tai geras būdas pasigaminti sotų užkandį ar popietę sau ir savo vaikams.