Kurie pyragai buvo pirmieji kulinarijos istorijoje? Pirmiausia žmonės išmoko kepti mėsos pyragus. Mėsa visuomet buvo svarbus produktas gentims išgyventi. Todėl iškilo šio svarbaus produkto laikymo klausimas. Deja, karštyje mėsa greitai genda, ją reikia skubiai suvartoti.
Tačiau ilgainiui žmonės išmoko ruošti tešlą, kurioje laikė pyragus
.
Tai iš tiesų nepagerino padėties. Tačiau įdarą buvo galima be problemų gabenti dideliais atstumais
. Pirmoji pyragų tešla buvo nevalgoma. Vėliau žmonija priėjo prie skanių pūstų pyragų. Dabar pūstos tešlos pyragai su mėsa laikomi kulinarijos standartu.
Mėsos pyragų tešlos sudedamosios dalys:
- Miltai – 600 g;
- Vanduo – 335 g;
- Druska – 10 g;
- Cukrus – 40 g;
- Sviestas – 20 g;
- spaustos mielės – 20 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- Sudedamosios dalys: Virtos mėsos – 400 g;
- ryžiai – 60 g;
- svogūnai – 100 g;
- augalinis aliejus – 20 g;
- Druska – 8 g;
- maltų juodųjų pipirų – 3 g;
- Mėsos sultinys – 100 g;
- Vanduo – 120 g.
Mėsos paplotėlių paruošimas:
Mėsą nuplaukite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, užpilkite šaltu vandeniu ir virkite, kol bus paruošta. Ryžius išvirti nurodytame vandens kiekyje
. Tešlai paruošti į šiltą vandenį supilti mieles, cukrų, šaukštą miltų ir gerai išmaišyti. Palaukite, kol ant oparo atsiras būdinga putų kepurėlė
. Į oparą supilkite druską ir išmaišykite. Miltus išpilkite ant stalo, rankomis padarykite duobutę ir į ją supilkite oparą. Rankomis užminkykite minkštą ir šiek tiek lipnią tešlą
. Į tešlą įmaišykite minkštą sviestą ir suformuokite tešlos rutulį. Palikite tešlą valandą šiltai po maistine plėvele
. Smulkiai supjaustykite svogūną ir kepkite keptuvėje su augaliniu aliejumi, kol lengvai paruduos. Po valandos išminkykite tešlą ir palikite ją po maistine plėvele dar 30 minučių.
Tuo tarpu mėsą pertrinkite per mėsmalę, sumaišykite su ryžiais ir kepintais svogūnais, druska ir pipirais.
Jei įdaras sausas, įpilkite mėsos sultinio.
Išminkykite tešlą ir padalykite ją į 20 gabalėlių, sveriančių po 50 g. Suktinukus palikite 10-15 min. po celofanu
. Stalo paviršių patepkite augaliniu aliejumi. Kolobokus iškočiojame į storus nedidelius plokščius pyragėlius, į kuriuos dedame po 20-30 g įdaro.
Įdarą užspaudžiame tešloje, sudedame juos iš eilės siūle žemyn.
Keptuvėje įkaitiname augalinį aliejų iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite paplotėlius po 1-1,5 minutės iš kiekvienos pusės.
Rekomenduojama pyragėlius padalyti į eiles ir pirmiausia kepti tuos, kurie buvo suformuoti pirmiau. Formuojant taip pat nebūtina pabarstyti stalo miltais, nes kitaip kepant kepsneliai nebus gražūs ir auksiniai.