Varenyky – tradicinis slaviškas patiekalas, užimantis ypatingą vietą daugelio šalių, įskaitant Ukrainą, Rusiją, Lenkiją ir Baltarusiją, gastronomijos kultūroje. Šie maži tešlos pusrutuliukai, įdaryti įvairiais įdarais, pasižymi švelnia tekstūra ir gali būti saldūs arba sūrūs. Vareniki įkūnija naminius skanėstus, šeimos tradicijas ir jaukumą, todėl daugeliui žmonių, kurie nuo vaikystės mėgavosi šiuo skanėstu, sukelia nostalgiją.
Varenyky gaminimas – tai procesas, kuris atrodo ir paprastas, ir kartu daugiasluoksnis.
Istoriškai koldūnai buvo gaminami kiekvienuose namuose, o receptas buvo perduodamas iš kartos į kartą. Papasakosime, kaip virti koldūnus iš tinkamos tešlos.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 800 g;
- Druska – 1 šaukštelis;
- augalinis aliejus – 2 valg;
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Verdantis vanduo – 400 ml.
Bulvių įdaro ingredientai:
- Bulvės – 1,5 kg;
- Sviestas – 30 g;
- Druska – ½ valgomojo šaukšto;
- maltų juodųjų pipirų – ½ šaukštelio;
- Svogūnai – 3 vnt.
Varškės įdaro ingredientai:
- 9-5 proc. varškės – 350 g;
- Kiaušinio trynys – 1 vnt;
- Vanilinio cukraus – 10 g;
- Cukrus – 2,5 valgomojo šaukšto.
Koldūnų paruošimas:
Į
bulvių
košę įpilti sviesto, druskos ir juodųjų pipirų, išmaišyti
. Svogūnus smulkiai
supjaustyti
, pakepinti keptuvėje augaliniame aliejuje iki auksinės spalvos.
Varškės įdarui varškę su tryniais, vanile ir paprastuoju cukrumi sumaišykite blenderiu ir lengvai susmulkinkite
.
Tešlai miltus persijokite į gilų dubenį, viduryje padarykite duobutę.
Į duobutę įmuškite kiaušinius, supilkite augalinį aliejų ir druską, išmaišykite. Į mišinį supilkite verdantį vandenį, minkykite tešlą, kol ji visiškai susigers
. Surinkite tešlą į gumulą ir 5-7 minutes plakite
ant stalo.
Tada išimkite celofaną ir palikite tešlą 10 minučių.
Tada vėl minkykite tešlą ant miltais pabarstyto stalo. Padalykite tešlą į 3 lygias dalis, kiekvieną dalį iškočiokite į 2-3 mm storio sluoksnį.
Specialia forma arba stikline padalykite tešlą į mažus apskritimus. Į kiekvieną apskritimą įdėkite po šaukštelį įdaro ir užspauskite jį tešlos viduje.
Šiuo etapu koldūnus galima šaldyti
.
1 kg koldūnų
išvirti
į puodą įpilkite 3 l vandens
. Kai užvirs, pasūdykite vandenį ir sudėkite koldūnus. Išvirus koldūnams, virkite juos apie 4-5 minutes.
Tai skanūs ir paprasti koldūnai su bulvėmis ir varške.
Taip pat iš šios tešlos galima gaminti koldūnus su uogomis, mėsa ir kitais įdarais.