Vareniki su bulvėmis yra vienas populiariausių ir mėgstamiausių slavų virtuvės patiekalų, įkūnijantis namų jaukumą ir tradicijas.
Vareniki – tai ne tik valgis, tai ištisas ritualas, kupinas prisiminimų ir emocijų.
Koldūnų su bulvėmis gaminimas prasideda minkštos tešlos, kurios pagrindinė sudedamoji dalis yra miltai, vanduo ir kiaušiniai, užminkymu.
Įdarą paprastai sudaro virtos bulvės, paverstos bulvių koše. Dažnai į koldūnus dedama keptuvėje pakepintų svogūnų arba grietinės, kad skonis būtų sodresnis.
Varenikus galima virti arba kepti – bet kuriuo atveju jie būna labai skanūs.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 320 g;
- karšto vandens – 100 ml;
- Sviestas – 30 g;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Kiaušinis – 1 vnt.
Įdarui skirti ingredientai:
- Sudedamosios dalys: bulvės – 500 g;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Sviestas – 50 g;
- kiaulės taukai – 100 g;
- Svogūnas – 1 vnt.
Koldūnų su bulvėmis paruošimas:
Sumaišykite sviestą su šiltu vandeniu, druska ir kiaušiniu. Palaipsniui į mišinį suberkite miltus, išminkykite minkštą ir nelipnią tešlą. Išvirkite
bulves, kol jos bus paruoštos. Tešlą
minkykite
10 minučių, tada palikite
ją
pusvalandžiui po dangčiu.
Keptuvėje ištirpinkite
taukus
, smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį kartu su taukais
.
Sutarkuokite bulves, pasūdykite jas ir sumaišykite su lašiniais bei svogūnu
. Tešlą iškočiokite 2-3 mm storio sluoksniu ir stikline išpjaukite nedidelius apskritimus. Į formeles sudėkite įdarą ir užkimškite vidų.
Suformuotus koldūnus galima palikti šaldiklyje arba iš karto išvirti. Tai skanūs paprasti koldūnai su bulvėmis.