Bulvių pyragai tapo vienu iš labiausiai įperkamų patiekalų mūsų šalyje. Nors daugelis žmonių pripažįsta, kad mėgsta pyragus su mėsa, ne visada šiam įdarui užtenka pinigų. Todėl biudžetinis ir sotus patiekalas vis tiek yra pyragai su bulvėmis
. O pyragai su bulvių įdaru visada buvo biudžetinis variantas. XIX a. šis pyragas buvo ruošiamas valstiečių šeimose, o XX a. sunkmečiu jį gamino darbininkų žmonos
. Dabar pyragai su bulvėmis yra klasika, kurios negalima atsisakyti. Papasakosime, kaip pasigaminti gardžių pyragų su bulvėmis.
Pyragų su bulvėmis tešlos sudedamosios dalys:
- Kefyras – 400 g;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 1 šaukštelis;
- Augalinis aliejus – 20 ml;
- Miltai – 600 g;
- Kepimo milteliai – 1 šaukštelis.
Pyrago įdaro ingredientai:
- Bulvės – 600 g;
- Sviestas – 30 g;
- maltos mėsos – 300 g;
- Svogūnai – 2 vnt;
- Druska – ½ šaukštelio.
Pyragų su bulvėmis paruošimas:
Į dubenį su kefyru įmuškite kiaušinį, supilkite druską ir cukraus kruopas, gerai išmaišykite, kol smėlio grūdeliai ištirps. Į kefyrą supilkite augalinį aliejų, dar kartą išmaišykite
. Sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, po truputį berkite į kefyrą, išminkykite elastingą minkštą tešlą. Palikite tešlą po celofanu 20 minučių.
Įdarui paruošti bulves išvirkite, kol suminkštės, nulupkite ir sutrinkite. Į bulvių košę sudėkite sviestą, įberkite druskos ir išmaišykite.
Svogūnus sumalkite mėsmale, kartu su druska sudėkite į faršą, komponentus sumaišykite. Iš faršo suformuokite nedidelius rutuliukus. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir apkepkite mėsos kukulius iš visų pusių.
Iš bulvių košės padarykite didesnius kukulius nei mėsos kukulius. Mėsos rutuliukus dėkite į bulvių kukulius, užspausdami mėsos faršą bulvių košės viduje.
Iš tešlos padarykite 14 vienodų rutuliukų ir iškočiokite juos į apvalius, ne itin plonus pyragėlius. Į kiekvieną plokštainį įdėkite po bulvių košės ir maltos mėsos rutuliuką ir užklijuokite jį tešlos viduje tarsi maišelį.
Šiek tiek suplokite paplotėlius. Keptuvėje vėl įkaitinkite augalinį aliejų ir sudėkite į jį paplotėlius
. Kepkite paplotėlius aliejuje, kol jie iš abiejų pusių taps auksinės spalvos.
Jei namuose neturite maltos mėsos, pyragėlius galite gaminti ir be jos. Tuomet pyragaičiai bus klasikiniai bulvių pyragaičiai, ne tokie sotūs.