Adžika laikoma pagrindiniu prieskoniu ant abchazų stalo. Ši aštri pasta iš pradžių verčiama kaip druska. Tačiau, jei atidžiau pasidomėsite abchazų leksika, suprasite, kad adžika iš tikrųjų reiškia pipirus, druską. Vietiniai gyventojai šį prieskonį taip vadina dėl jame esančių ingredientų.
Klasikinė aštri pasta gaminama iš druskos, prieskonių, žolelių ir maltų pipirų. Dabar virėjai bando pakeisti adžiką. Tačiau tradicinė abchazų pasta išlieka skaniausia.
Adžikos ingredientai:
- pomidorai – 1600 g;
- saldieji pipirai – 500 g;
- čili pipirai – 150 g;
- česnakas – 160 g;
- cukrus — 1⁄2 valg. šaukštai l.;
- actas 9% – ½ šaukšto;
- marinuotų agurkų prieskoniai – 2 šaukštai.
Adžikos paruošimas:
Kiekvieną pomidorą padalinkite per pusę ir stambiai sutarkuokite į metalinį dubenį. Tai svarbu norint atskirti odelę nuo minkštimo.
Pomidorų pastą užvirinkite ant didelės ugnies, tada troškinkite.
Nulupkite česnako skilteles ir nuimkite odelę nuo paprikos.
Išimkite paprikos vidurius ir supjaustykite pagal pageidavimą. Sudėkite paprikos gabalėlius į pomidorų pastą ir virkite kartu.
Nulupkite čili pipirą, stambiai supjaustykite ir išimkite sėklas. Atidėkite pipirą į šalį.
Į pomidorų mišinį po vieną, kas 5 minutes, įmaišykite čili pipirą.
Paragaukite pomidorų mišinio aštrumo. Jei adžika jums pakankamai aštri, nedėkite daugiau čili pipirų. Taip pat į pomidorų mišinį įberkite druskos pagal skonį.
Į adžiką suberkite granuliuotą cukrų ir išmaišykite. Į pomidorų mišinį įpilkite acto ir išmaišykite. Česnako skilteles perspauskite per presą atskirame dubenyje.
Marinavimo prieskonius lengvai sutrinkite trintuvu ir supilkite į pomidorų mišinį. Kai vanduo iš pomidorų mišinio išgaruos, nukelkite nuo ugnies ir, naudodami trintuvą mažu greičiu, sutrinkite pipirų gabalėlius į adžiką.

Į adžiką įpilkite česnako tyrės ir toliau virkite porą minučių ant vidutinės ugnies.

Adžiką perkeliame į iš anksto sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarome dangteliais.

Ši adžika puikiai tinka įvairiems patiekalams ir valgyti su duona. Skirtingai nuo pirktinės adžikos, naminė adžika yra aštri ir vidutiniškai aštri.

